• MALI
  • MALI
  • MALI
  • MALI
  • MALI
  • MALI
  • MALI

MALI

MEMORY
The contest consists of the construction of a new wing for the Art Museum of Lima and planning of the park, green areas and the relationship between this new wing and the existing building, so our approach define the construction of a new volume in front the existing museum, designing it with the utmost respect, separating everything possible avoid blocking the view or taking away the prominence from the 19th century building.
In this gap, a public space is created with an outdoor exhibition.
On the other hand, the volume of the new building acts as a landmark from outside the park highlighting its location.
To strengthen the relationship between the two buildings in the square, the proportions of the new building respect the classical order of foundation, body and top, reinterpreted with a contemporary language in relation to the Exhibition Palace.
The border between the public square proposal, the Exhibition Palace and the new wing of the museum with the rest of the park is a water surface that prevents accessing the restricted area of the museum and maintains the visual relationship between the building and the park. This avoids placing a wall or a fence to limit the space and respects the visual axis connecting the museum and the Byzantine pavilion.
The new building is designed so that each of its areas of use can be used independently.
The main entrance located at the south of the building allows accessing the exhibition area and the classrooms and library area.
In the basement are located the exhibition area, the museum shop, the cafe and storage facilities. The open access area is related from the access with a large double-height space that communicates both floors with a sculptural staircase in the centre. The entire exhibition space is made in a single piece completely customizable and adaptable to any exhibition. Furthermore, it is connected to the storage and workshops area and it has vehicle access from the northern part of the plot.
The volume built above ground, the library is placed in the ground floor and the information and classrooms waiting area are located on the top two floors, including a study and leisure area on the rooftop.
Thus, the education area and the library can operate independently from the rest of the museum, or enable accessing the exhibits with the rest of the building areas closed.

LOCATION
Lima, Peru

TEAM
ARCHITECT
Antonio Galiano Garrigós

CONTRIBUTORS
Javier Jiménez Benito
Rafael García Sacristán
Adrián Porto Portero
María Reig García
Germán Sirvent García
José Luis Sanjuan Palermo
Roberto Yáñez Pacios
Giuseppe Cangiano

TECHNICAL SHEET
Categories: 2016, Competition, Cultural, Public